<< Startsidan

Killingi

Kaitum

Fiske i Kaitumälv

Informations Karta

Boende

Bildgalleri

Killingi Jaktklubb

Samfällighets föreningen

Kaitumälvdals utveckling ek. förening

Kaitumälvdals skoter & fritidsförening

Killingi Folkets Hus förening

Skoterleder

Länkar

Gästbok

Kontakt


Nikkatjuren M2060
(tidigare halsband 2050 & 2062)

Nikkaälgen blev märkt i mars 2014 i Ladtjovaggi väst om Nikkaluokta. Vid märktillfället var han ensam och uppskattades enl framtändernas nötning att vara född ca 2011.

Hans första halsband var 2062, sen fick han halsband 2050 i mars 2017 på Pikku Kurravaara (då också ensam), och till sist halsband 2060 i mars 2020 mellan Salmivuoma och Saksijärvi
(då med 4 adulta älgar varav minst 2 tjurar)

Sista kontakten med tjuren var 9e april 2021 drygt 3 km öst om var ni hittat honom. Han har säkert tappat halsbandet nånstans där på ett ställe utanför täckning tyvärr.
Tjurarnas halsband är ju överdimensionerade i o m att deras nackar sväller så under brunsten,
men då tappas de också lätt då de äter bärris på våren innan de nya hornen börjat växa.

Halsbandet den hade senast har den tappat i Killingi, LTU vill gärna få halsbandet om någon hittar det.Älgen har fångats på Viltkamera i Killinge vid ett flertal tillfällen.

Denna tjur avviker i sitt rörelsemönster med att ha gått så långt österut jämfört med de andra älgarna märkta kring Nikkaluokta. Därtill har han aldrig återvänt till Nikka!
Han var halvvägs tillbaks nästa vinter 2015, men sen etablerade han sitt vinterområde just nere hos er strax nordost om Killinge. Hans sommar/höstområde var en bit norrut uppe vid Kalixälven.

Tjuren observerades av jägare i okt 2016, då hade han mer än 20 taggar och var riktigt stabil!Tjuren ingick dessutom i ett projekt som studerar älgarnas fysiologi. Sensorn ni hittat applicerar vi genom munnen, älgen sväljer den och så åker den ner i våmmen.

Vi har bl.a. studerat hur deras kroppstemperatur och metabolism sjunker på vintern, hur älgkorna faller i temperatur strax innan kalvning, tjurarnas brunst, samt hur älgarna påverkas av olika störningar (skidåkare, hund, jakt, helikopter, etc.), vilket är ännu mer intressant i ett större perspektiv med klimatförändringar i o m att älgen lätt blir värmestressad.Text och kartor från: LTU

Viltkamera bilder från: Stefan Strömbäck

Mer om älgforskning hittar ni på: https://www.slu.se/alg-forskning

Älgarna kan ni följa på: https://wram.slu.se/public/source/7-moosetrack_BD


Karta på Nikka älgens rörelser sen den blev märkt.
Klicka här för större bild.
Karta där Stefan Strömbäck hittade älgen i September -22 (blå prick). Älgen har nog dött på vårvintern, inga horn när den hittades, märkt i öronen. Kroppen var helt intakt förutom något ben som var borta, ingen Björn har hittat kadavret.
Klicka här för större bild.